Drukāt

Atklātas Mākslas dienas Carnikavā 2016 un Pētera Sidara izstāde "Jutīga āda"

.

12
Sestdien, 16. aprīlī atklāta Mākslas dienu akcija "Ķer mākslu Carnikavā" un cikla "Latvijas matērija" trešā tematiskā izstāde "Jutīga āda".

Sestdien, 16. aprīlī, pulksten 14.21 Carnikavas dzelzceļa stacijā piestāja “mākslas vilciens”, kas atveda izstādes "Jutīga āda" autoru Pēteri Sidaru. Kopā ar mākslinieku vilcienā ceļoja arī ritma grupa "Pulsa efekts" un atraktīvais Kozmens, kurš pasažieriem visos vagonos piedāvāja mākslu. P. Sidars pasažieriem dalīja īpašas biļetes, kas aicina iesaistīties Mākslas dienu akcijā "Ķer mākslu Carnikavā” un apmeklēt cikla “Latvijas matērijas” tematisko izstādi “Jutīga āda”, bet Mākslas tuvuma sajūtu radīja perkusionistu virtuozi izspēlētie ritmi.
Uzreiz pēc vilciena pienākšanas Carnikavas dzelzceļa stacijas laukumā  norisinājās Mākslas dienu atklāšana, kurā tika sveikti visi akcijas "Ķer mākslu Carnikavā" dalībnieki. Žūrija, kuras sastāva darbojās mākslinieks Pēteris Sidars un Carnikavas novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Elita Terentjeva, izvērtējot visus akcijai piedāvātos darbus, Ceļojošo mākslas balvu 2016. gadā pasniedza fotogrāfam Aivaram Krūkliņam par fotogrāfiju darbu ciklu “Trīs redzējumi”. Savukārt akcijas atbalstītājs, viesnīca “Porto Resort”, savu īpašo simpātijas balvu piešķīra tēlotājmākslas studijas “Triepiens” vadītājai Ritai Adumānei – par darbu “Zālainās ganībās”, kas ir apskatāms Lilastes pludmales vasaras restorāna “Lila Mare” skatlogā.

Citu mākslinieku darbi akcijas laikā ir apskatāmi 12 publiski pieejamās vietās novadā – veikalu, pašvaldības iestāžu, skolas, kafejnīcas, kiosku, restorānu un viesnīcas skatlogos. Katrs, kurš vēlas piedalīties akcijā, var saņemt mākslas eksponātu karti ar norādēm Carnikavas tūrisma informācijas centrā Stacijas ielā 5 vai pie objekta “Mākslas zīmulis”, kas atrodas līdzās Carnikavas novada domes ēkai. Tie, kuri apceļos visus mākslas kartē norādītos punktus un izveidos to attēlu galeriju sociālajā tīklā facebook ar mirkļbirku #kermakslucarnikava, piedalīsies izlozē, lai saņemtu īpašo viesnīcas “Porto Resort” balvu –50 eiro dāvanu karti. Izloze notiks 30. aprīlī, par rezultātiem tiks ziņots mājaslapā www.kultura.carnikava.lv un tautas nama facebook kontā.

Savukārt 15.00 Carnikavas tautas namā “Ozolaine” tika atklāta mākslinieka Pētera Sidara izstāde “Jutīga āda”. Mākslinieks izstāžu ciklam “Latvijas matērija” piedāvā čūskādu tēmu. Atklāšanas dienā Pēteris Sidars sniedza aizraujošu ieskatu savā daudzpusīgajā daiļradē un dažādu materiālu pielietojumā. Lai ieskats būtu pilnīgāks, mākslinieks turpat uz vietas pasākuma laikā no čūsku ādām iesāka veidot trauku, kurš pēc vajadzīgās apstrādes drīzumā tiks izstādīts apskatei tautas namā “Ozolaine”.

Mītiski maģisku pieskārienu ādas tēmai klātesošajiem ļāva sajust folkloras kopa “Delve”, iepazīstinot arī čūskas simbolisko nozīmi latviešu folklorā un pat veicot zīlēšanas rituālu. Noslēgumā ritma grupa “Pulsa efekts” ieveda ādas skanējuma pasaulē, gan radot skaņu uz bungām, kas apvilktas ar zvēru ādām, gan iesaistot klausītājus, kas ar savu ādu – plaukstām – iemanījās panākt dažāda augstuma un tembra skanējumu.

Siguldas “Ādas arteļa” vadībā radošās dienas apmeklētāji veidoja ādas aproces un pina ādas jostas, savukārt aģentūras “Jamp” māksliniece Ilze Žagare ļāva “sajust Latviju uz savas ādas”, ar hennu ietetovējot latviskas zīmes.

Akcija “Ķer mākslu Carnikavā” ir spēkā līdz 30. aprīlim, bet Pētera Sidara izstāde apskatāma tautas namā “Ozolaine” līdz 12. maijam.

Ķer mākslu Carnikavā!