Drukāt

Filma par poētisko dokumentālo kino "Laika tilti"

.

Carnikavas tautas namā "Ozolaine" turpinām izrādīt Latvijas simtagdes programmas filmas. 12. oktobrī plkst. 19.00 aicinām noskatīties dokumentālo filmu "Laika tilti", kas vēsta partrīs Baltijas valstu dokumentālā kino poētikas fenomenu.

«Mēs filmējam Zemi, bet atceramies, ka Debesis ir virs mums.»
Hercs Franks

Franči var lepoties ar savu jauno vilni, Baltijas valstis ar savu Baltijas poētiskā dokumentālā kino vilni, ko padomju laikos kā pretstatu propagandas filmām attīstīja patiesi autori. "Laika tilti" apvieno maģiskos mirkļus no tā laika filmām ar kadriem, kuros redzami režisori šodien. No Ulda Brauna cenzētās filmas "235 000 000", kas bija veltījums PSRS tautām un kultūrām, līdz Marka Sosāra darbiem, kas uzņemti Kihnu salā. No Ivara Selecka sirsnīgajiem stāstiem par zvejniekiem un zemniekiem viņa iemīļotajā Latvijā līdz Roberta Verbas filmai, kuras varonis spēlē akordeonu un šodien ir nedzirdīgs. No Andresa Sēta, kurš atgriežas vietā, kur tika filmējis laimīgos cilvēkus Jāņu naktī, līdz Aivaram Freimanim un viņa laimīgajam zēnam, kurš nu jau kļuvis sirms. Ar Herca Franka un Henrika Šablevičus viedajiem apcerējumiem par dokumentālo kino.

Plakats LAIKA TILTI Carnikava lapaiBaltijas dokumentālajam kino padomju periodā bija svarīga loma. Galvenais uzsvars tika likts uz vizualitāti, metaforu pielietojumu, un, kaut oficiālā kino valoda balstījās uz propagandu, tomēr vienlaikus filmas bija kā poētisks apliecinājums Dzīvei un Cilvēcei. Šai filmā tiek parādīti izcili darbi, kā arī to režisori – personības, kas izklāsta savas domas un uzskatus laikā, kad apritējušas vairākas desmitgades kopš viņu meistardarbu uzņemšanas: Hercs Franks, Uldis Brauns, Ivars Seleckis, Marks Sosārs, Andress Sēts, Roberts Verba, Henriks Šablevičus un Aivars Freimanis.

Režisors: Audrius Stonys, Kristīne Briede
Scenārija autors: Kristīne Briede, Ramune Rakauskaite, Arunas Matelis, Riho Västrik
Operators: Valdis Celmiņš, Audris Kemežis, Joseps Matjus, Jānis Šēnbergs, Laisvūnas Karvelis

Filmas garums 78 minūtes
Ieejas biļete: 2 eur