Drukāt

Ojāram Vācietim 85. gadskārta

.

Sagaidot dzejnieka Ojāra Vācieša 85. gadskārtu, Carnikavas novada dome sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību aicina iedzīvotājus uz dzejniekam veltītu pasākumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā 2018. gada 13. novembrī plkst. 20.00, kur jau sešpadsmito reizi tiks pasniegta Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā, atklāts dzejas ierakstu albums "Runā Ojārs Vācietis" un izrādīts īpaši dzejnieka jubilejai veidots koncertuzvedums "Būs pali", pirmatskaņojot jaundarbus korim ar O.Vācieša dzeju.
 
O.Vācieša prēmija pirmoreiz pasniegta 1984.gadā, par kuras laureātiem kļuva dzejnieki Jānis Peters, Vitauts Ļūdēns un Ivans Dračs, 1988.gadā prēmiju saņēma Vizma Belševica, Māra Zālīte, Jānis Baltvilks un Juris Kronbergs, bet 1993.gadā Imants Ziedonis, Māra Mellēna, Ernests Spīčs, Valdis Muktupāvels un Guntars Godiņš.
OJars BUS PALI A1 plakats ar autobusu lapai12003.gada Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja O.Vācieša prēmiju, kopš 2011.gada prēmiju pasniedz Carnikavas novada dome, un tās laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs.
 
Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu.
Pērn par prēmijas laureāti kļuva dzejniece Anna Auziņa, saņemot naudas balvu par dzejas krājumu "Annas pūra govs", ko klajā laidusi izdevniecība "Neputns".
 
Pasākuma laikā iecerēts atklāt Ojāra Vācieša biedrības, Ojāra Vācieša muzeja un apgāda "Upe tuviem un tāliem" izdoto dzejas ierakstu albumu "Runā Ojārs Vācietis", kurā 13 audio diskos apkopoti O.Vācieša balss ieraksti.
 
Pasākuma kulminācijā gaidāms koncertuzvedums "Būs pali", kurā tiks izpildīta kormūzika un solo dziesmas ar Ojāra Vācieša dzeju, kā arī tiks pirmatskaņotas Ojāra Vācieša 85.jubilejai veltītas oriģinālkompozīcijas - komponista Artura Maskata dziesmu cikls ar dziesmām "Meiteņu valsis", "Dod rokas savas" un "Liepziedā", kā arī komponista Edgara Raginska jaundarbs jauktam korim "Nedaliet bēdas".
 
Koncertuzvedumā "Būs pali" piedalās Carnikavas jauktais koris "Vēja balss" (diriģents Jurģis Cābulis), Rīgas kamerkoris "Ave Sol" (diriģents Andris Veismanis), solisti Mārtiņš Zvīgulis un Katrīna Paula Felsberga, aktieri Vilis Daudziņš un Jānis Kronis. Koncerta vizuālajā noformējumā izmantotas Sabīnes Stāles foto reprodukcijas no cikla "Akmens galaktika".
 
Carnikavas novada iedzīvotāju nokļūšanai uz LNB tiks nodrošināts autobuss ar atiešanas laiku plkst.19.00 no Carnikavas tautas nama "Ozolaine", pēc pasākuma – atpakaļ uz Carnikavu.
Autobusa pasažierus lūdzam iepriekš pieteikties līdz 9.novembrim personīgi Carnikavas tautas namā "Ozolaine" vai pa tālruni 26378644, e-pasts:
 
Ieeja pasākumā bez maksas
Koncerta vizuālajā noformējumā izmantoti Sabīne Stāle foto reprodukcijas no cikla "Akmens galaktika".