Drukāt

Izstādes "Papīra dvēsele" atklāšana

.

PAPIRS 2016 A2
27. februārī tika atklāta jau otrā izstāžu cikla “Latvijas matērija” izstāde “Papīra dvēsele”. Izstādē līdz 14. aprīlim būs apskatāmi gleznotājas Ilzes Dilānes papīra masas glezniecības tehnikā veidoti darbi, grafiķes un dizaineres Ērikas Mālderes grafikas uz rokas lējuma, rūsinātiem papīriem, Carnikavas tēlotājmākslas studijas “Triepiens” dalībnieku radošie atklājumi un Carnikavas mākslas skolas audzēkņu krāsaini, pašu veidoti papīra mākslas darbi.
 
Atklāšanas diena aizritēja radoši, izzinot papīru kā daļu no Latvijas matērijas, kas glabā sevī dabas dvēseli. Cienot un izturoties ar bijību pret dabas veltēm, varam atklāt daudzus veidus, kā radoši un interesanti pielietot papīru ikdienā, kā arī radīt neparastus mākslas darbus.

Papīrmākslas darbnīcā “Viktora vēstules” katram interesentam bija iespēja veidot savu atklātni – veltījumu Latvijai un Carnikavai, kas no 2.marta būs apskatāmas tautas namā “Ozolaine”. Izstādes apmeklētāji varēs balsot par atklātni, kas tiem liekas vistīkamākā. Atklātnes, kas saņems vislielāko balsu skaitu, tiks izdotas kā pastkartes. Šīs pastkartes sūtīsim ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem.

Pie “Lampu dizaina darbnīcas” dizainera Aigara Lenkeviča varēja gatavot papīra gaismas objektu, kas vēlāk tiks izvietots tautas namā “Ozolaine”, bet papīra māksliniece no Līgatnes Diāna Gustava ieveda masku gatavošanas pasaulē. Kalngaliete Jeļena Sučko atklāja papīra grozu pīšanas noslēpumus, Guna Eglīte kopā ar bērniem apguva iespējas makulatūru pārvērst 10 dažādos lidmašīnu modeļos, bet radošā apvienība “Dzīvotprieks” iepazīstināja ar papīra skaņu rīkiem – spēlēšanu ar ķemmi, plaukšķeni, papīra tauri un sniedza iespēju gatavot lietus kokus no kartona ruļļiem. Māksliniece Ilze Dilāne stāstīja par papīra vēsturi, bet aktieris Jānis Kronis dalījās savās literārajās ierosmēs.

Pasākums aizrāva lielus un mazus apmeklētājus, sniedza daudz ierosmes, un galvenais –izpratni par papīru kā daļu no mūsu kopējas dabas telpas, pret kuru jāizturas saudzīgi, un kas spēj sniegt neizsmeļamu iedvesmu.

16.aprīlī atklāsim nākamo cikla tēmu, kas būs veltīta ādai. Izstādē piedalīsies tekstilmākslinieks Pēteris Sidars. Šajā dienā tiks atklātas arī mākslas dienas akcija “Ķeriet mākslu Carnikavā!”