Drukāt

Četru valstu jaunieši veido kopīgu projektu Carnikavā

.

Projekts5 lapaiJaunieši no 4 Eiropas valstīm veidos Vasaras saulgriežu svinības Carnikavā
Pēdējās aprīļa nedēļas sākumā no 25. līdz 26. aprīlim Carnikavā viesojās jaunieši - pārstāvji no Lietuvas, Igaunijas un Bulgārijas, kas kopā ar Latvijas jauniešiem plāno 19. jūnijā veidot kopīgas Vasaras saulgriežu svinības Carnikavas Novadpētniecības centrā.
 
Carnikavas novada dome, sadarbībā ar tautas namu „Ozolaine”, tūrisma informācijas centru un vietējiem jauniešiem programmas „Erasmus+: Jaunatne darbībā” ietvaros ir izstrādājusi jauniešu apmaiņas projektu "Be advanced/progressive - Be in Culture", kurā piedalās 32 jaunieši no 4 dalībvalstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Bulgārijas.

Projekta partneri ir trīs nevalstiskas organizācijas ar pieredzi dažādās sfērās – Bulgārijas NVO „Open space foundation” sākotnēji darbojās džeza festivālu organizēšanā, taču šobrīd aktīvi darbojas Eiropas jauniešu projektu īstenošanā, ar mērķi veicināt dialogu un sadarbību starp kultūrām caur daudzveidīgām mākslas un komunikācijas izpausmēm. NVO „Lietuvos Jaunimo Ramuva” ir lielākā nevalstiskā organizācija Lietuvā, kas popularizē etnisko kultūru un rūpējas par kultūras mantojuma saglabāšanu. Igauniju pārstāv organizācija „Eventburg”, kura vada dažādus kultūras, tūrisma un sabiedriskās aktivitātes projektus vietējā un starptautiskā mērogā. „Eventburg” mājvieta ir Narva, kas ir arī Carnikavas sadraudzības pilsēta. Narva, tāpat kā Carnikava, lepojas ar nēģu zvejniecību un ik gadu rīko Nēģu festivālu.

Projekta laikā jaunieši apmainīsies ar kultūras tradīcijas pieredzi un kopīgi veidos Vasaras saulgriežu svinības, atklājot kopīgās un atšķirīgās iezīmes dažādās kultūrās. Projekta rezultātā tiks izveidots arī informatīvs materiāls - Vasaras saulgriežu svinību rokasgrāmata jauniešiem, kas skaidros un parādīs galvenās svētku tradīcijas un iezīmes, ietverot arī praktiskus ieteikumus sagatavošanas darbu veikšanai.

Iepriekšējās plānošanas vizītes laikā atklājās daudz kopīgu iezīmju un arī vērtīgu prasmju, ar kurām jaunieši var savā starpā dalīties. 26. aprīlī divu dienu iepriekšējās plānošanas darbs vainagojās ar kopīgi nospraustiem mērķiem, bagātīgu ieceru plānu un arī Carnikavas novada domē svinīgi parakstītu visu pušu vienošanos par sadarbību.

Jaunieši ir iecerējuši laikā no 16. līdz 19. jūnijam veidot dažādas atvērtās darbnīcas, kopīgus danču un sadziedāšanās vakarus, bet 19. jūnijā aicina ikkatru novada un Latvijas iedzīvotāju pievienoties svētku sagatavošanas un svinēšanas norisēs no vakara līdz pat rīta gaismai. Plašāka informācija sekos jau visdrīzākajā laikā.