Drukāt

Mākslas dienas atklātas! Laiks ļauties dabas un mākslas valdzinājumam Piejūrā

.

2429. aprīlī Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tika atklāta mākslas dienu akcija "Piejūras gars", kuras laikā pasniedza mākslas dienu galveno balvu un noritēja saruna par mākslu. Šogad akcijā piedalās 26 Carnikavas novada, tuvāko novadu un citu piejūras reģionu mākslinieki, piedāvājot no 29. aprīļa līdz 31. maijam visā Carnikavas novadā apskatīt stājmākslas darbus un vides objektus.
Lai arī atklāšanas diena Piejūras gara meklētājus sagaidīja ar auglīgām lietavām un lika mainīt sākotnējos atklāšanas plānus, tomēr tie, kas veiksmīgi nokļuva līdz Carnikavas tautas namam "Ozolaine", varēja rimti iegrimt mākslas pasaulē, saklausīt muzikālās apvienības "Trio Tresenus" skaņu paleti, aktualizēt būtiskos jautājumus sarunā par mākslu un rast jaunu iedvesmu turpmākām radošajām iecerēm.
Piejueas gars 33Šogad mākslas dienu dalībniekus vērtēja LMA rektors, gleznotājs Aleksejs Naumovs, Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas vadītājs, arī gleznotājs Jānis Dukāts un tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Žūrija ilgās debatēs un diskusijās vienojās par trīs balvu piešķiršanu māksliniekiem. Galveno balvu ieguva Carnikavas Mūzikas un Mākslas skolas pasniedzēja Kristīne Kutepova, bet veicināšanas balvu Carnikavas tēlotājmākslas studijas "Triepiens" dalībniece Anda Daubure, kas pārsteidza žūriju ar drosmīgiem un košiem krāsu risinājumiem. Veicināšanas balvu no akcijas atbalstītāja – viesnīcas "Porto Resort" saņēma vides objekta "Caur sudraba birzi gāju..." autors Igo Celmiņš, kas iepretim tautas namam uz nozāģēta koka celma ir izveidojis simbolisku bērzu.
Pēc apbalvošanas noritēja saruna par mākslu, kurā piedalījās divi žūrijas pārstāvji – Aleksejs Naumovs un Jānis Dukāts, un viņiem pievienojās gleznotāja, Mākslinieku savienības muzeja izveidotāja, animācijas filmu māksliniece un savulaik žurnāla „Dizaina studija" galvenā redaktore Sandra Krastiņa. Sarunu vadīja grafikas dizaineris, mākslas kritiķis, kurators un žurnālists Jānis Borgs. Saruna izvērtās spraiga un emocionāla, atklājot arī mākslas pasaules ēnas puses un iezīmējot nepieciešamību veidot kvantitatīvu "kultūras patērētāju", t.i. apzināties, ka plašas sabiedrības izglītošana kultūras laukā ir pamats kvalitatīvas mākslas uztveres veidošanai. Pilns sarunas ieraksts tuvākajā laikā būs skatāms mūsu mājaslapas video sadaļā.
Lai arī laika apstākļi neļāva īstenot daudzas organizatoru ieceres un sapņus, tomēr sapņi ir tie, kas veido nākotnes vīzijas un ļauj garam būt dzīvam un radošam, tāpēc jau šobrīd iezīmējam nākamā gada mākslas dienu tēmu – Piejūras sapņi. Bet šogad vēl līdz 31. maijam varat ļauties Piejūras gara valdzinājumam un piedalīties akcijā, kas ļaus iepazīt Carnikavas novada dabas un mākslas vērtības.
Akciju rīko Carnikavas novada dome Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāžu cikla "Latvijas gars" ietvaros, lai veicinātu mākslas radošās izpausmes, atklājot vides un cilvēku savstarpējo mijiedarbību. Akciju atbalsta viesnīca "Porto Resort", zirgu stallis "Ekvi" un SPA "Pelikāns".
ĶER MĀKSLU!
Makslas dienas 2017 APRAKSTS lapaiLīdz 31. maijam apmeklē visus mākslas dienu akcijas punktus un piedalies skatītāju balvas izlozē! Tie skatītāji, kuri apmeklēs visus mākslas objektus un publicēs sociālajā vietnē Facebook savu foto atskatu, pievienojot mirkļbirku #PiejurasGars vai arī augšupielādēs attēlu galeriju Carnikavas Novadpētniecības centra datorā tā norādītājos darba laikos, piedalīsies akcijas atbalstītāju sarūpētās balvas izlozē no zirgu staļļa "Ekvi" – izjādi divām personām Piejūras mežā, kā arī saņems nozīmi "Piejūras gara jaunatklājējs".

Lai būtu ērtāk precīzi atrast visus mākslas punktus, izmanto google map mākslas dienu karti: http://ej.uz/piejuras-gars
SKATĪTĀJU SIMPĀTIJA

Arī skatītājiem ir iespēja paust savu viedokli, nobalsojot par tīkamāko mākslas darbu. Māksliniekam, kurš iegūs visvairāk skatītāju balsu, tiks piešķirta skatītāju simpātijas balva no SPA "Pelikāns". Ja esi ievietojis savu attēlu galeriju Facebook ar mirkļbirku #PiejurasGars, tad mini arī savu simpātiju. Vai arī Carnikavas Novadpētniecības centrā, tautas namā "Ozolaine", viesnīcā "Porto Resort" vai Carnikavas novada domes klientu apkalpošanas centrā taujā pēc mākslas dienu skrejlapas, kur tev ir iespēja ierakstīt savu simpātiju un atstāt to minētajās vietās vai īpašā pastkastītē, kas izvietota pie mākslas zīmuļa iepretim tautas namam "Ozolaine".

Ļaujies dabas un mākslas valdzinājumam Piejūrā!