Drukāt

Carnikavā 15. reizi tiks pasniegta Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā

.

13. oktobrī plkst. 19:00, mēnesi pirms Ojāra Vācieša 84. gadskārtas, Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tiks pasniegta Ojāra Vācieša literārā balva dzejā, Latvijas radio koris atskaņos koncertu "Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša dzeja mūzikā" un tiks atklāta izstāde "Dzejas dižkoki", kas ielūkojas abu dzejnieku sarakstē.
 
Pavasaris ir Imanta Ziedoņa laiks, rudens – dzejas dienu un arī Ojāra Vācieša laiks, kad viņš ir nekad neizdzēšami "iedzejots" dzīves telpā un visu mūsu sirdīs. Imants Ziedonis pēc Ojāra nāves ir teicis: "Visi to zina, ka Ojārs Vācietis bija mūsu sirdsapziņa. Tas izpaudās viņa dzejoļos, viņa darbībā, viņa parādīšanās veidā. To milzīgo stratēģisko domu, ko viņš ienesa mūsu domāšanā, es domāju, tas ir nenovērtēts un nenovērtējams". 
 
Ziedonis-Vacietis A1 lapaiCarnikavas novada dome jau 15. gadu meklē domu un stīgu dzejā, kas turpinātu Ojāra Vācieša iesākto, piešķirot kādam no mūsu laika dzejniekiem Ojāra Vācieša literāro balvu dzejā. Līdz šim balvas ir saņēmuši dzejnieki Inga Gaile, Inese Zandere, Andra Manfelde, Jānis Rokpelnis, Pēteris Brūvers, Ronalds Briedis, Imants Auziņš, Leons Briedis, Anna Auziņa, Edvīns Raups.
 
15. jubilejas reizes balvas pasniegšanas brīdi papildinās divi nozīmīgi kultūras notikumi - Latvijas radio kora koncerts "Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša dzeja mūzikā" un O.Vācieša memoriālā muzeja krājumā esošās izstādes atklāšana "Dzejas dižkoki", kas atspoguļo abu dzejnieku saraksti.
 
Latvijas Radio kora koncerts veidots kā divu koncertprogrammu esence. Viena no tām ir "Imants un Ziedonis", kurā iekļauta Imanta Kalniņa mūzika ar Imanta Ziedoņa tekstiem, kā arī dzejnieka balss ieraksti, un otra – "Vācietis. Klavierkoncerts" – veltījums dižajam un tautas iemīļotajam latviešu dzejniekam, suminājums viņa atstātajam bagātīgajam mantojumam, kurā skan Artura Maskata mūzika. "Klavierkoncertu" dēvē par Vācieša ģeniālāko sacerējumu, ko apstiprina arī tas, ka pirmizrādes gadā koncertprogramma atzīta par vienu no visspilgtākajiem gada notikumiem ne vien teātra, bet visā Latvijas kultūras dzīvē! Komponists Arturs Maskats saka: "Ojārs Vācietis ir vienīgais dzejnieks, kas iet caur manu dzīvi. Ne tikai laiks un citi cilvēki, arī es pats esmu mainījies, bet Vācietis ir palicis nemainīgs lielums." Koncertā klausītājiem būs iespēja izbaudīt Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Artura Maskata sadarbību un radošo savīšanos gan ciešā emocionālā saiknē, gan garīgās esības būtības meklējumos.
 
Savukārt, izstāde "Dzejas dižkoki" veltīta abu dzejnieku brālībai. Vienā laikā dzīvojuši, ar vienādām problēmām saskārušies, abi dzejnieki ir radījuši katrs savu dzejas pasauli. Un šīs divas pasaules daudzviet saskaras, papildina viena otru, stiprina. "Abi dzejnieki ir gājuši Dullā Daukas ceļu latviešu literatūrā, būdami reizē ļoti atšķirīgi un reizē pārsteidzoši tuvi, un katrs savā veidā ir atklājuši jaunus dzejas apvāršņus un iezīmējuši jaunas līnijas pie dzejas horizonta, pie kurām joprojām piemērās latviešu dzeja." – raksta Ojāra Vācieša muzeja bijusī galvenā speciāliste Vita Mekša, izstādes koncepcijas autore 2013.gadā. Viņa dzejnieku arhīvos atradusi daudz nepublicētu, līdz tam publikai nezināmu vēstuļu, zīmīšu, piezīmju, savstarpēju veltījumu ierakstu grāmatās u.t.t. Tā ir neparasta, unikāla poētiskā ainava, kas te atklājas. Tas ir Dzejas laiks, ko ar savu darbu un sadarbību radījuši abi dzejnieki, tas ir Latvijas laiks, ko viņi iemūžinājuši un virzījuši.

Ceļš, rokraksti, koki, akmeņi – caur šādām dzejas un dzīves asociācijām atklājies stāsts par abiem dzejniekiem .
 
Izstāde Carnikavas tautas namā "Ozolaine" būs apskatāma līdz 5. decembrim darba dienās vai citā laikā, iepriekš sazvanoties 29541105.
 
Gaidām ik vienu 13. oktobrī plkst. 19:00 Carnikavas tautas namā "Ozolaine", lai satiktos dzejas, mūzikas un vārda spēka dižkoku paēnā. Ieeja pasākumā bez maksas.