Drukāt

Sandras Krastiņas izstāde "Viens vienīgs"

.

012. novembrī Carnikavā, atklājot Sandras Krastiņas izstādi "Viens vienīgs", tika noslēgts Latvijas valsts simtgadei veltīts 3 gadu izstāžu cikls.

ATTĒLU ATSKATS

Sandra Krastiņa ir gleznotāja, kas spēj lakoniskos tēlos ielikt dziļu simbolisko nozīmi. Carnikavā līdz 23. janvārim būs skatāmi darbi no cikla "Viens vienīgs", kas attēlo baltus vīriešu kreklus. Visai izstādei viens vienīgs simbols, bet neizsmeļama sajūtu un tulkojumu gamma, līdzīgi kā laikmetīgās dejas studijas LDM 5 performancei, kas atklāja izstādi piektdienas novakarē. Divu meiteņu stāvos savijās stāsts par tumsu un gaismu, radošo iedvesmu un konfliktiem, varas un indivīda saskarsmes alūzijām – dzīves un sajūtu spektrs, kas rada paliekošas pēdas uz mākslas un vēstures audekla. Arī gleznotājas Sandras Krastiņas audekli ir spēcīgi laikmeta zīmju nesēji.
 
Plašāk par izstādi un autori: Sandras Krastiņas personālizstāde "Viens vienīgs"

Izstādes atklāšana bija arī brīdis, kad atskatījāmies uz 3 gadu laikā paveikto izstāžu ciklu triloģijas "Latvijas matērija. Latvijas gars. Latvijas sapņi" ietvaros. Kopīgi esam iepazinuši savas zemes materiālās un garīgās vērtības, noauduši balto galdautu un izveidojuši māla traukus Baltā galdauta svētkiem, esam izsapņojuši sapni par skaistāko vietu, kur dzīvot un strādāt, iesakņoties un lidot. Un to visu esam veikuši kopā, tāpēc izsakām pateicību iesaistītajiem māksliniekiem un radošajām personībām, kas veidoja izstādes.

Cikls LATVIJAS MATĒRIJA (2016):

STIKLA BALSS - Kristīna Sunepa-Celmiņa un Barbala Gulbe, PAPĪRA DVĒSELE - Ilze Dilāne, Ērika Māldere un TMS "Triepiens", JUTĪGA ĀDA - Pēteris Sidars, ZEMES MĀLS - Anda Poikane, Kristīne Lazdiņa, Jūlija Podziņa, Diana Vernera un Martins Perkons, AUDUMA VISUMS - Linda Kozule un Inta Berga, DZĪVAIS KOKS - Aigars Rūrāns un Ivars Rūrāns, AKMENS GALAKTIKA - Sabīne Stāle, METĀLA SIRDS - Arvids Endzins, Helmuts Āķis, Igo Celmiņš un Toms Celmiņš.

Cikla LATVIJAS GARS (2017) mākslinieki un sarunu loku dalībnieki:

DZĪVA SPĒLE - izstādes veidotāja Ieva Jurjāne piedalās arī sarunā par teātri un kino kopā ar režisoru Viesturu Kairišu un aktrisi Baiba Broka, sarunu vada Pauls Timrots, SKAŅRADES GARS - mākslinieces: Madara Auzenbaha, Sandra Strele, Madara Lazdiņa, sarunā par mūziku piedalās: diriģents Māris Sirmais, perkusionists Rihards Zalupe un dziedātāja, arī diriģente Laura Jēkabsone sarunu vada Edgars Raginskis, PIEJŪRAS GARS – saruna par mākslu, kur piedalās trīs gleznotāji – Sandra Krastiņa, Aleksejs Naumovs un Janis Dukats, sarunu vada mākslas zinātnieks Jānis Borgs, saruna norit mākslas dienu ietvaros, TRADĪCIJAS GARS - sarunā piedalās Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, Rucavas tradīciju kopēja Sandra Aigare, sarunu vada režisors Juris Jonelis, izstādē skatāma galdautu izstāde no visas Latvijas, VĒSTURES GARS - izstādi par Carnikavas novada laivu un burāšanas tradīciju veido – Igors Pimenovs (katamarāns "Kaupo"), biedrība "Rīgas kuģis" un Carnikavas Novadpētniecības centrs, DABAS GARS - mākslinieki Marta Ģibiete, Agnese Rudzīte un Emīls Ēmanis, kā arī Latvijas Dabas aizsardzības pārvalde iedziļinās dabas tēmā, VĀRDA SPĒKS - literatūras tēma aizrit divu dzejas dižkoku – Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa zīmē, veidojot izstādi sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzejs, APGAISMOTS GARS - ciklu noslēdz saruna par zinātni, kur piedalās Jauno mediju kultūras centra RIXC vadītāja Rasa Šmite, uzņēmējs Dainis Bonda un zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs, sarunu vada žurnāliste Sandra Kropa, izstādē apskatāma RIXC piedāvātā ekspozīcija.

Visi sarunu video ieraksti skatāmi lapā: www.kultura.carnikava.lv

Cikls LATVIJAS SAPŅI (2018):

LATVIEŠU SAPŅI – Agnese Bule, SAPŅU ĶĒRĀJI – Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstāde - Kristine Rublovska, Laura Veļa, Kristine Martinova, Kristine Kutepova un Darta Lote Berzina, PIEJŪRAS SAPŅI – mākslas dienu izstāde un zibakcija, kur piedalās Carnikavas novada pašvaldības iestādes, uzņēmēji, nevalstiskās organizācijas un individuālie mākslinieki, veidojot videoklipu – veltījumu Latvijas valsts simtgadei, IZSAPŅOT LATVIJU – bērnu mākslas darbu izstāde no visas Latvijas, MŪSDIENU MITOLOĢIJA – 10 jauno mākslinieku darbu izstāde - Kristīne Rublovska, Kristīne Kligina, Kristīne Martinova, Laura Veļa, Kristīne Kutepova, Sandra Strēle, Margarita Germane, Elīna Apeltiņa, Marta Prēdele un Jana Purmale, PIRMVIELA – dzejas, mūzikas un mākslas performance, skaņa – Artūrs Kutepovs, attēls – Kristīne Kutepova, vārds – Ausma Perons, VIENS VIENĪGS – Sandra Krastiņa.

Paldies arī visiem mākslas dienu dalībniekiem, darbnīcu un citu norišu vadītājiem, kā arī visiem, kas iesaistījās, atbalstīja un bija līdzās!