Notikumu kalendārs

Piektdiena 04 Augusts 2017
  • Izstāde "Vēstures gars"

    Vestures gars plakats lapai1

    4. augustā plkst. 18:00 Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tiks atklāta izstāde "Vēstures gars", kuras centrālais tēls ir laiva – stāsti par un ap laivām Carnikavas novadā, kā arī īpaša ekspozīcija par katamarānu "Kaupo", kas 2003. gadā atgriezās no ceļojuma, kura laikā kapteiņa Valda Grenenberga-Grīnberga vadībā pirmo reizi Latvijas burāšanas vēsturē ar katamarānu tika veikts ceļojums apkārt Pasaulei. Šis vēsturiskais ceļojums ilga trīs gadus, četrus mēnešus un divdesmit vienu dienu.

    Carnikavas novads atrodas pie Gaujas ietekas jūrā, kas vēsturiski ir bijusi nozīmīgs upju kuģniecības ceļš un zvejas vieta. Gaujas vārds sastopams jau 13.gs. dokumentos. Pa Gauju kuģoja gan tirgotāji, gan sirotāji, vēlāk tā kļuva slavena kā lašu un nēģu zvejas vieta, un upi izmantoja arī koku pludināšanai. Tā kā piejūras zeme bija smilšaina, galvenie ienākumi iedzīvotājiem nāca no nozvejoto zivju tirgošanas. Lai tiktu pie zivīm, vajadzēja laivas, un tās pārsvarā būvēja vietējie laivu meistari. Nav dzirdēts, ka Carnikavā būtu būvēti buru kuģi, bet 70. un 80.gados šeit būvēja ļoti interesantas daudzkorpusa jahtas, tai skaitā katamarānus. Un viens no slavenākajiem 20.gadsimta katamarāniem ir "Kaupo".

    Katamarānu "Kaupo" būvēja Valdis Grenenbergs-Grīnbergs pēc konstruktora Alda Eglāja projekta, kurš savu pirmo katamarānu bija uzbūvējis jau 1959.gadā un ar to ieguvis 2.vietu Vissavienības burāšanas meistarsacīkstēs. Katamarānu būve tika aizsākta Carnikavā un Garupē.

    1999. gada 31. oktobrī katamarāns "Kaupo" ar komandu kapteiņa Valda Grenenberga-Grīnberga vadībā uzsāka savu leģendāro ceļojumu apkārt pasaulei. Komanda pirmajam pasaules apceļojumam bija izvēlējusies virzienu – no austrumiem uz rietumiem. Šis maršruts pasaules apceļotāju starpā tiek uzskatīts par ļoti grūtu, jo Horna raga apņemšana, kas nekad nav bijis vienkāršs uzdevums, ir jāveic pret valdošo vēja virzienu. Komanda saskārās ar neskaitāmām grūtībām un sarežģījumiem, tomēr tai izdevās sasniegt plānoto mērķi.

    2008. gadā katamarāns "Kaupo" kapteiņa Aleksandra Popova vadībā devās savā otrajā ceļojumā apkārt pasaulei, izvēloties pretējo virzienu – no rietumiem uz austrumiem. Taču 2009. gada nogalē pilnībā pārtrūka sakari ar "Kaupo" un tā komandu.

    Izstādē pirmā ceļojuma dalībnieks Igors Pimenovs piedāvā ieskatu viņa veidotajā kolekcijā par katamarānu "Kaupo". Būs apskatāms katamarāna makets, gleznas, kas atvestas no zīmīgām ekspedīcijas vietām, vēstules un dažādi citi materiāli.

    Biedrība "Rīgas kuģis", kuras mērķis ir saglabāt vēsturiskās amatniecības zināšanas un prasmes koka kuģu būvniecībā Latvijā, izstādes laikā piedāvās apskatīt 12. gadsimta Rīgas akvatorijā atrastā kuģa maketu, bet 26. augustā Nēģu svētku laikā no plkst. 10:00 līdz 18:00 Pilsētas jahtkluba bērnu burāšanas skola būs uz Carnikavas tautas namu atvedusi īstu jahtu un dalīsies informācijā par iespējām bērniem apgūt burāšanas prasmes.

    Izstāde "Vēstures gars" Carnikavas tautas namā "Ozolaine" būs apskatāma darba dienās līdz 2. septembrim (tālrunis saziņai: 29541105). Izstāde apskatei būs atvērta arī Nēģu svētku laikā 26. augustā no plkst. 10:00 līdz 18:00.