Notikumu kalendārs

Svētdiena 03 Septembris 2017
  • Fonda 1836 koncerts Carnikavā

    Carnikava plakats1-01 ar darbnicam lapai

    Fonds „1836" aicina Piejūras ceļā no Duntes līdz Carnikavai

    Nedēļas nogalē – 2. un 3. septembrī notiks gājiens no Duntes līdz Carnikavai. Gājiens sāksies sestdienas rītā pie Minhauzena muzeja ar Minhauzena dižozolu godināšanu. Pirmajā dienā gājēji dosies gar jūru līdz Saulkrastiem ar nakšņošanu Saulkrastu kultūras un sporta centrā. Saulkrastos gājēji varēs apmeklēt Reiņa Kaudzītes dārza namiņu un uzklausīt stāstījumu par Saulkrastu vēsturi, kā arī baudīt mākslas filmu „Nauris" (1957), kurā redzama Saulkrastu vidusskolas celtniecība. Svētdien gājiens turpināsies līdz Carnikavai, pa ceļam apskatot Gaujas ieteku jūrā, un gājiena noslēgumā 3. septembra vakarā plkst. 18:36 Carnikavas Novadpētniecības centrā notiks fonda „1836" koncerts. Carnikavā būs iespēja apskatīt izstādi „Dabas gars" Carnikavas tautas namā „Ozolaine", kā arī piedalīties radošajās darbnīcās, dižkoku apzināšanas akcijā un „Draudzības zupas" vārīšanā ar vietējo zvejnieku pienesumu.

    Par godu Latvijas simtgadei fonds "1836" veido tūrisma maršrutu apkārt Latvijai, kas būs aptuveni 1836 kilometru garumā pa sauszemes robežu. Tūrisma ceļš "Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!" plānots kā dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē. Tūrisma ceļš apkārt Latvijai sadalīts četros simboliskos posmos: Piejūras ceļš – no Nidas līdz Ainažiem, Ziemeļmeitas ceļš – no Ainažiem līdz Mārkalnei, Māras ceļš – no Mārkalnes līdz Demenei un Leišmalīte – no Demenes līdz Nidai, kuru pirms daudziem gadiem mērojis Imants Ziedonis ar dēlu Rimantu un iemūžinājis arī grāmatā ar tādu pašu nosaukumu.

    Gājiens no Duntes līdz Carnikavai būs jau trīsdesmit pirmais posms „1836" ceļā apkārt Latvijai. Kopš 2016. gada maija vidus projekta autori ar draugiem paspējuši viesoties Kurzemes un Vidzemes jūrmalā, Latgalē, Latvijas un Igaunijas pierobežā, kā arī Leišmalītē, ierokot ceļa norādes, ko veidojuši mākslinieki Velga Vītola un Gaits Burvis Kolkas ragā, Engurē, Salacgrīvā, Rūjienā, Kārsavā, Indrā, Kalnos, Vaiņodē, Liepājā, Gārsenē, Zemgalē, Ludzā, Lejeniekos, Vilcē, Ilūkstē, Neretā, Mazsalacā, Cīruļos, Alūksnē, Valkā, Apē, Priekulē.

    Ceļa „Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!" gājienos var piedalīties ikviens interesents, noejot sev vēlamo ceļa gabalu, kaut vai tikai vienu dienu vai pāris kilometrus. Gājienu noslēgumā svētdienās parasti ir koncerti, kuros piedalās fonda „1836" draugi.

    Gājieni notiek nedēļas nogalēs, neskatoties uz to, vai ir saule vai lietus, jo mērķis ir iepazīt Latviju, tās dabu un kultūrvēsturiskās vērtības dažādos laikapstākļos. Ceļa dalībnieku sabiedrotie ir ne tikai satiktie ceļa biedri un sarunas, bet dziesmas un vietējie iedzīvotāji. 2017. gada gājieni norisināsies līdz septembra vidum un atsāksies 2018. gada pavasarī. Nākamais gājiens plānots 2017.gada 9.,10. septembrī no Rucavas līdz Jūrmalciemam.

    Katram dalībniekam, kurš piedalās šajos gājienos, ir iespēja iegādāties īpašu pasi, kurā krāt zīmogus par noietajiem ceļa posmiem. Nedēļas nogaļu pārgājienos iespējams iegūt katra novada īpašo zīmogu. Līdz Latvijas simtgadei plānots izveidot atbilstošu ceļošanas infrastruktūru ar naktsmītnēm jeb naktenēm, izklaides un atpūtas vietām.

    Papildu informāciju par nākamajiem gājieniem un plānoto tūrisma ceļu apkārt Latvijai iespējams iegūt, ielūkojoties fonda „1836" mājas lapā www.1836.lv.

    Tūrisma ceļu apkārt Latvijai „Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!" palīdz veidot Ford Latvia, Sporta komplekss 333, Neste Latvija, Latvijas Valsts meži, Virsotne un citi draugi.

    Papildu informācijai:
    Gunita Dokāne
    T. 26431113
    E.
    www.1836.lv