Notikumu kalendārs

Piektdiena 26 Oktobris 2018
  • Filma "Homo Novus"

    Homo Novus-FILMA CARNIKAVA lapai

    26. oktobrī plkst. 19.00 aicinām noskatīties mākslas filmu "Homo Novus" pēc Anšlava Eglīša romāna HOMO NOVUS motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē.

    1938.gads, nabadzīgs mākslinieks Juris Upenājs ierodas Rīgā no laukiem tajā pašā laikā, kad izsmalcinātais Eižens Žibeika atgriežas no gleznošanas Parīzē ar cerībām saņemt sava tēvoča ievērojamo mantojumu. Kamēr mākslai uzticīgais Upenājs ar krāsainās Rīgas bohēmas palīdzību kāpj arvien augstāk, talantīgais diletants Žibeika krīt arvien zemāk. Vecais Žibeika visu savu mantojumu atstājis mākslinieku konkursam, kurā tiek piešķirta stipendija mācību braucienam uz Parīzi. Upenājs kuratora un kritiķa Kurcuma vadībā sastopas ar mākslas pasaules komiskajiem personāžiem un viņu atšķirīgo attieksmi pret iedzimtajām un pārņemtajām izteiksmes formām, pieredz panākumus un izgāšanos, nicinājumu un mīlestību. Eižens Žibeika zaudē naudu, mīļoto sievieti un konkursu, taču gūst glābiņa iespēju, nododoties savai glezniecībai. Upenājs triumfē konkursā, atmetot visus mēģinājumus pielāgoties manierisma modei un sekojot gleznotāja vecmeistara Piegāza padomam: "Patiesi mākslinieki cenšas gleznojot izprast, pietuvoties un atklāt savas tautas garu."

    režisore un scenārija autore: Anna Viduleja
    operators: Jānis Eglītis
    lomās: Igors Šelegovskis (Upenājs), Kristīne Krūze (Ciemalda), Kaspars Zvīgulis (Žibeika), Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Aurēlija Anužīte, Ģirts Ēcis, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs u.c.
    110 min

    Ieejas biļete 3 euro