Drukāt

Mākslas dienu atklāšana

.

2429. aprīlī plkst. Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tika atklāta mākslas dienu akcija "Piejūras gars", kuras laikā pasniedza mākslas dienu galveno balvu un noritēja saruna par mākslu. Šogad akcijā piedalās 26 vietējie un tuvāko novadu un citu piejūras reģionu mākslinieki, piedāvājot no 29. aprīļa līdz 31. maijam visā Carnikavas novadā apskatīt stājmākslas darbus un vides objektus.

ATTĒLU ATSKATS

Piejueas gars 33Lai arī atklāšanas diena Piejūras gara meklētājus sagaidīja ar auglīgām lietavām un lika mainīt sākotnējos atklāšanas plānus, tomēr tie, kas veiksmīgi nokļuva līdz Carnikavas tautas namam "Ozolaine", varēja rimti iegrimt mākslas pasaulē, saklausīt Aigara Raumaņa muzikālā sastāva Trio Tresenus skaņu paleti, aktualizēt būtiskos jautājumus sarunā par mākslu un rast jaunu iedvesmu turpmākām radošajām iecerēm.Šogad mākslas dienu dalībniekus vērtēja LMA rektor, gleznotājs Aleksejs Naumovs, Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas vadītājs, arī gleznotājs Jānis Dukāts un tēlnieks Gļebs Pantiļejevs. Žūrija ilgās debatēs un diskusijās vienojās par trīs balvu piešķiršanu māksliniekiem. Galveno balvu ieguva Carnikavas Mūzikas un Mākslas skolas pasniedzēja Kristīne Kutepova, bet veicināšanas balvu Carnikavas tēlotājmākslas studijas "Triepiens" dalībniece Anda Daubure, kas pārsteidza žūriju ar drosmīgiem un košiem krāsu risinājumiem. Veicināšanas balvu no akcijas atbalstītāja viesnīcas "Porto Resort" saņēma vides objekta "Caur sudraba birzi gāju..." autors Igo Celmiņš, kas iepretim tautas namam uz nozāģēta koka celma ir izveidojis simboliku bērzu.

Pēc apbalvošanas noritēja saruna par mākslu, kur piedalījās divi žūrijas pārstāvji – Aleksejs Naumovs un Jānis Dukāts un viņiem pievienojās gleznotāja, Mākslinieku savienības muzeja izveidotāja, animācijas filmu māksliniece un savulaik žurnāla „Dizaina studija" galvenā redaktore Sandra Krastiņa. Sarunu vadīja grafikas dizaineris, mākslas kritiķis, kurators un žurnālists Jānis Borgs. Saruna izvērtās spraiga un emocionāla, atklājot arī mākslas pasaules ēnas puses un iezīmējot nepieciešamību veidot kvantitatīvu "kultūras patērētāju", t.i. apzināties, ka plašas sabiedrības izglītošana kultūras laukā ir pamats kvalitatīvas mākslas un mākslas uztveres veidošanai. Pilns sarunas ieraksts tuvākajā laikā būs skatāms mūsu mājaslapas video sadaļā.

Piejuras gars 2017 lapaiLai arī laika apstākļi neļāva īstenot daudzas organizatoru ieceres un sapņus, tomēr sapņi ir tie, kas veido nākotnes vīzijas un ļauj garam būt dzīvam un radošam, tāpēc jau šobrīd iezīmējam nākamā gada mākslas dienu tēmu – Piejūras sapņi. Bet šogad vēl līdz 31. maijam ļaujaties Piejūras gara valdzinājumam un piedalieties akcijā, kas ļaus iepazīt Carnikavas novada dabas un mākslas vērtības.

Akciju rīko Carnikavas novada dome Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāžu cikla “Latvijas gars” ietvaros, lai veicinātu mākslas radošās izpausmes, atklājot vides un cilvēku savstarpējo mijiedarbību. Akciju atbalsta viesnīca “Porto Resort”, zirgu stallis “Ekvi” un SPA “Pelikāns”.