Drukāt

Latvijas valsts simtgadei veltītais izstāžu ciklu šogad turpinās ar tēmu “Latvijas gars"

.

Latvijas gars lapaiGatavojoties Latvijas valsts simtgadei, šogad tautas namā “Ozolaine” ar jaunu tēmu – “Latvijas gars” – turpinās pērn aizsāktā izstāžu cikla triloģija. Tās ievaros notiek ne vien izstādes, bet arī sarunu loki, kas aicina tikties un veidot dialogu ar Latvijas kultūrtelpā nozīmīgām personībām vizuālajā un skatuves mākslā, mūzikā, tradicionālajā kultūrā, literatūras, vēstures un zinātnes jomā.

 „Dzīva spēle” 4. februārī ciklu atklāj pirmā tēma –kur uz sarunu tautas namā “Ozolaine” ir aicināts režisors Viesturs Kairišs, māksliniece Ieva Jurjāne un aktrise Baiba Broka. Sarunu vada žurnālists un režisors Pauls Timrots, izstādē apskatāmi Ievas Jurjānes darbi, kas tematiski sasaucas ar tēmu “dzīve” un “spēle”.

 
4. martā kopā ar Valsts akadēmiskā kora "Latvija" māksliniecisko vadītāju un Latvijas mūzikas akadēmijas Kora diriģēšanas katedras vadītāju, diriģentu Māri Sirmo, komponistu un sitaminstrumentu virtuozu Rihardu Zaļupi un dziedātāju, diriģenti, komponisti Lauru Jēkabsoni iepazīsim tēmu loku “Skaņrades gars”. Sarunu vada mūzikas žurnālists un komponists Edgars Raginskis. Izstādē piedalās jaunās mākslinieces Madara Auzenbaha, Madara Lazdiņa un Sandra Strēle, vizuāli atklājot izgaistošās skaņas "nospiedumus" telpā, atmiņās un sajūtās kā arī pievēršoties klausīšanās kultūras atspoguļojumam vizuālajā mākslā un risinot skaņas priekšstatu un kustības aspektus.

29. aprīlī visā Carnikavas novadā mākslas dienas ietvaros norisinās akcija “Piejūras gars”, uz sarunu tiek aicināti gleznotāji Aleksejs Naumovs un Sandra Krastiņa, kā arī Jana Rozentāla mākslas vidusskolas vadītājs Jānis Dukāts. Sarunu vada grafikas dizaineris, mākslas kritiķis, kurators un žurnālists Jānis Borgs.

2. jūnijā risinām tēmu “Tradīcijas gars”, veidojot galdautu izstādi un uz sarunu aicinot Latvijas Nemateriālā kultūras centra direktori Signi Pujāti, Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un Rucavas tradīciju kopēju Sandru Aigari. Sarunu vada režisors, simtgades jauniešu rotas vadītājs un 2018. gada deju lieluzveduma režisors Juris Jonelis.

4. augustā atklāta izstāde “Vēstures gars”, kas vēsta par zvejas un divkorpusu jahtu būvniecības vēsturi Carnikavas naovadā.

3. septembrī kopā ar fondu “1836” pievēršamies “Dabas garam”.

13. oktobrī pasniedzam Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā un ieklausāmies divu dzejas dižkoku "Vārda spēkā", līdztekus atklājot arī Ojāram Vācietim un Imantam Ziedonim veltītu izstādi.

Cikla noslēgums paredzēts 8. decembrī, kad kopā ar Latvijas zinātniekiem atklāsim sarunu loku “Apgaismots gars”.

Novēlām visiem, kuri ir gatavi doties kopā ar mums jaunajā Latvijas gara meklējumu ceļā, labvēlīgu laiku sarunām, pārdomām un radošiem meklējumiem, un gaidām novadniekus un viesus uz “Latvijas gara” pasākumiem!